“La vocació d’emprendre s’ha d’impulsar des de les escoles”
25 March 2013

Una de les sensacions de l’últim Mobile World Congress, celebrat a Barcelona entre el 25 i el 28 de febrer, ha estat l’aplicació per a dispositius mòbils deej.Aquesta app permet a qualsevol amateur muntar una festa i aparèixer davant dels convidats com tot un DJ professional. Darrere d’aquesta aplicació hi ha l’empresa InQBarna, fundada l’any 2009 perJavier Zamora (EUA, 1992), conjuntament amb Antonio Ortega –professor de la University of Southern California, a Los Angeles– i quatre joves enginyers.
Javier, com ha anat la fira?
Ha estat increïble. Teníem molt bones expectatives, però la realitat ens ha superat. Un èxit, sincerament.
InQBarna és un exemple d’empresa que s’ha fet un forat aprofitant les possibilitats que ofereix el nou entorn tecnològic. Si el nivell dels enginyers espanyols és tan alt com es diu, per què no hi ha més empreses d’aquest estil al país?
Els enginyers espanyols estan, efectivament, molt qualificats. Per això quan anem a les millors universitats estrangeres no tenim problemes per seguir els temaris d’estudis i superar els cursos. On fallem, en canvi, és en la cultura com a emprenedors. En això, al país encara li queda molt camí per fer.
Quina diferència hi ha, en aquest sentit, amb països com els Estats Units?
Als Estats Units hi ha autèntics ecosistemes on s’integra l’ensenyament de primer nivell, la recerca de frontera i la inquietud empresarial per posar a l’abast de joves emprenedors amb idees i amb talent els recursos que els calguin per aixecar els seus projectes. Aquesta “promiscuïtat” entre aquests tres agents (universitat, empresa, inversors) provoca una ebullició d’idees innovadores que es traslladen ràpidament a projectes de negoci. És una cosa increïble, tremendament estimulant. L’entorn mateix et convida a emprendre.
Què es pot fer en aquest país per començar a fer passos en aquesta línia?
El que ens falta aquí és una cosa que no es pot crear de la nit al dia: ens falta tradició. Però com abans ens hi posem, abans la tindrem. En aquest sentit, és bàsic començar a treballar amb els joves, a les universitats, però també a les escoles. La vocació d’emprendre s’ha d’impulsar des de secundària, des de batxillerat… No és una assignatura que es pugui aprendre, sinó un caràcter que s’ha de formar en aquest sentit. Per això cal començar al més aviat possible.
Què hi poden aportar els qui, com tu, s’han format a l’estranger, en entorns més amigables per als emprenedors?
El que podem fer és tractar de traslladar la nostra experiència internacional a l’entorn domèstic. Encara que ens costi, encara que l’ecosistema aquí no sigui tan amable, hem de mirar de funcionar segons patrons d’eficàcia demostrada. Buscar i bastir ponts entre la universitat i l’empresa, entre la innovació i l’esperit emprenedor. En aquest moment el mercat és el món, de manera que una empresa, per petita que sigui, pot i ha de tenir aquest horitzó en perspectiva.
El diari La Vanguardia va publicar un reportatge d’InQBarna a propòsit del Mobile World Congress. Hi pots accedir des d’aquest enllaç:
Anna Sánchez and Javier Rubio are university students. One studies in Madrid, the other in Barcelona; even though their stories are unique, they have a lot in common. They were always outstanding students, they have a lot of really varied interests, but even so, it was not easy for them to get to university.
On World Book Day, we want to speak with two experts from the world of comics about the boom that their sector is currently experiencing and the promise of future success, as well as its communicative and educational potential beyond mere entertainment.